Een wijntje met of zonder hoofdpijn ?

 

In veel levensmiddelen zit van nature uit een kleine hoeveelheid sulfiet. Ook tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er steeds een beetje sulfiet. Wijn die totaal sulfiet-vrij is bestaat dus niet. Als men spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder toegevoegd sulfiet.

Bij de meeste wijnen wordt deze stof ook toegevoegd. Om verschillende redenen.

 

Sulfiet doodt de natuurlijke gisten en bacteriën. Het verlengt daarbij de houdbaarheid en maakt de wijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen . Het laat de wijnmaker toe om de wijn meer naar zijn hand te zetten, omdat de natuurlijke gisten vervangen worden door industrieel vervaardigde gisten, waarvan de kenmerken op voorhand zijn gekend. Industrieel sulfiet is een afgeleid product van aardolie.

Hoewel niet gevaarlijk, is het niet echt gezond.  Daarom heeft Europa bepaald hoeveel sulfiet wijn maximaal mag bevatten: 150 mg/liter voor rode en 200 mg/liter voor witte wijn.

Alcohol of 'ethanol' wordt in ons lichaam afgebroken door de lever. De enzymen in dit orgaan veranderen de alcohol in acetaldehyde en daarna in acetaat, wat makkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Probleem is dat de hoeveelheid enzymen die de alcohol kan afbreken uitgeput raakt naarmate we meer wijn drinken. En het is sulfiet dat er voor zorgt dat deze nuttige enzymen uitgeput raken. Omdat sulfiet veel minder voorkomt in natuurlijke wijn, zal ons lichaam de alcohol hiervan dus beter afbreken. Hierdoor voelen we ons de dag nadien beter. 

 

 

Tags:

Please reload

Featured Posts

Een wijntje met of zonder hoofdpijn ?

November 12, 2014

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Search By Tags
Please reload

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

graag vragen

we om

bestellingen

met afhaling op vrijdag

en zaterdag 1 dag op voorhand

te plaatsen

wit zwart deli blauwtorenplein 10 2000 antwerpen tel 03 294 06 54

open dinsdag t/m vrijdag 10 tot 18 uur en zaterdag 10 tot 17 uur